Bindweefsel Methodiek - BewustZijn Centrum CH

Voor meer informatie of  het maken van een afspraak:    06-55724538  of   info@bewustzijncentrumch.nl
Voor meer informatie of  het maken van een afspraak:    06-55724538  of   info@bewustzijncentrumch.nl
Voor meer info:
06-55724538  
Ga naar de inhoud

Bindweefsel Methodiek

Natuurgeneeskunde Behandeling

Wat is bindweefsel massage (segmentaal therapie)?

Bindweefsel massage of liever gezegd segmentaal therapie is een reflex zone massage. Hierbij gaat men ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden,  die door het zenuwstelsel  in verbinding staan met alle lymfe, organen en/of orgaansystemen gelegen in een bepaald lichaamsdeel of zenuw gebied (segment).

Het geven van een mechanische prikkel stimuleert zenuw uiteinden gelegen in de huid en het bindweefsel. Wordt deze prikkel gegeven in een bepaalde zone (bindweefsel zone) dan worden organen en/of o.a. spieren, gewrichten en bloedvaten, die een verband hebben met deze zone op afstand gestimuleerd. De doorbloeding neemt toe in het gebied van de verstoring, waardoor lichaamsfuncties zullen verbeteren en klachten kunnen verminderen of verdwijnen.

Bindweefsel zones kunnen bestaan:

 • Bij overbelasting van organen
 • Bij overbelasting van orgaan systemen (spieren, gewricht kapsel, botten,bloedvaten)
 • Bij ziekten of afwijkingen van organen of orgaansystemen
 • Bij rest toestanden na operaties of aandoeningen
 • Bij circulatie stoornissen
 • Na trauma
 • Bij emoties (chronische stress)
 • Als gevolg van slechte voeding en veelvuldig medicijngebruik

Een voorbeeld kan zijn:
 • Obstipatie klachten, soms alleen voorkomend wanneer er psychische spanningen zijn ( reizen ,examens, wisselende diensten , in relatie met voeding, bij vrouwen voor de menstruatie, hoofdpijnen in relatie met ontlasting problemen en schouder- en heup klachten…kunnen allen voort komen uit een darmzone. Stimulatie van een darmzone in het bekken gebied zullen klachten doen verminderen of verdwijnen.
Of:
 • Maagklachten gaan veelal gepaard met een vol/drukkend gevoel aan de voorzijde van de borstkas. Dat kan zijn na de maaltijd of in tijden van hoge emotionele druk. Maagzuur klachten of oprispingen kunnen aanwezig zijn, maar ook zin in eten kan afnemen. Deze klachten gaan gepaard met een verhoogde spanning ter hoogte van 9de en 10de borst wervel. Vaak is er op de rug een zichtbare intrekking van de huid te zien … een maag bindweefsel zone. Stimulatie van deze zone op de rug zullen de klachten doen verminderen of verdwijnen.


 
Hoe ziet de behandeling eruit?

Voorafgaand aan de massage behandeling wordt er gekeken of de oorzaak van de klacht (en) in verband staat met stoornissen van bepaalde lymfe systemen, organen,  botten , spieren, gewrichten of vaat systemen.
Dit wordt altijd bepaald via een  zorgvuldig en uitgebreide anamnese. Hierna volgt een korte inspectie en een tast onderzoek van bindweefsel zones naar verhoogde spanning en verminderde verschuifbaarheid op de rug. Ledematen zullen ook getest worden indien nodig.
Eventueel aanvullende adviezen ten aanzien van leef situaties, houdings- en voedingsadviezen en motivatie in jouw eigen herstel zal ik bevorderen.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Er is geen duidelijk antwoord te geven op deze vraag. Ieder mens reageert nu eenmaal anders op een behandeling. In het begin als de weefsel spanning hoog is duren de behandelingen langer dan bij latere zittingen. Veel zal er getast worden en er zal langzaam gewerkt worden om reacties  te kunnen beoordelen. Het afnemen van de hoeveelheid en de duur van de behandelingen zal afhankelijk zijn van de reacties van de patiënt.


De behandeling zal bestaan uit:

 • Anamnese
 • Inspectie
 • Tast onderzoek
 • Beoordeling en uit verwijzing (eventueel)
 • Massage behandeling

Terug naar de inhoud